Saturday, January 1, 2011

Turkish media reports on Fallujah birth defects epidemic:



Guardian'dan korkunç rapor

Guardian gazetesinin açıkladığı rapora göre Amerikan'ın Felluce'de kullandığı silahlar halkın genetik yapısına zarar vermiş olabilir.


01.01.2011

At: http://www.samanyoluhaber.com/h_486853_guardian-abd-operasyonu-fellucelilerin-genetigini-bozdu.html



İngiliz Guardian gazetesinin kısmen açıkladığı bir rapor, Irak'ın Felluce kentinde doğum kusurlarında, kanser, kronik sinir yolu, kalp ve iskelet yapısının bozukluğu gibi hastalıklardaki büyük artışın, Amerikan ordusunun 2004'te gerçekleştirdiği iki büyük operasyonda kullandığı silahlardan kaynaklanmış olabileceğini ortaya koydu.

Amerikan ordusunun 6 yıl önce Irak'ın Felluce kentinde Sünni direnişçilere karşı yürüttüğü operasyonda kullanılan silahların, şehir halkının genetik yapısına zarar vermiş olabileceği bildirildi. Yapılan bir araştırma, Felluce kentinde doğum kusurlarındaki artışın, ABD'nin 2004 Nisan ve Kasım aylarında gerçekleştirdiği büyük saldırılarda kullandığı silahlar yüzünden olabileceğini ortaya koydu. İngiliz Guardian gazetesi, Uluslararası Çevre Araştırması ve Halk Sağlığı Dergisi'nde gelecek hafta yayımlanacak araştırmanın, kentte yenidoğanlarda kanser, kronik sinir yolu, kalp ve iskelet yapısının bozukluğu gibi hastalıklardaki açıklanamayan büyük artışla ilgili çalışmayı doğruladığını yazdı. Araştırmada, bu yılın ilk yarısında yenidoğanlarda sakatlıkların normale oranla yaklaşık 11 kat artarak daha önce rastlanmayan seviyelere çıktığına işaret edildi. Felluce'deki bir hastanenin çocuk doktoru tarafından, mayıs ve ağustos ayları arasında ciddi kusurlu bebeği olan 55 aileyle yapılan araştırma da bu dönemde doğan 547 bebeğin yüzde 15'inde ciddi anomaliler bulunduğunu ortaya koydu.

Irak'ın başka hiçbir kentinde doğum anomalilerinin Felluce'deki düzeyde olmadığı belirtilirken, bulguların, Felluce'de Amerikan birliklerinin 2004'teki operasyonlarda kullandığı radyasyon içeren zayıflatılmış uranyum top mermilerinin anomalilere yol açmış olabileceğine işaret ettiği kaydedildi. Bazı bilim adamları bu mermilerin çevreye toksik artık bıraktığını söylüyor. Araştırmayı yürütenlerden çevre bilimcisi Müjgan Savabiesfahani, Felluce halkının zehirli bir maddeye kronik olarak maruz kaldığından şüphelendiklerini, bu faktörün ne olduğunu bilmediklerini, ancak araştırmalarının sürdüğünü ifade etti. Araştırmanın sonunda hazırlanan raporda, özellikle hamileleri etkileyen muhtemel zehirli maddeler olarak metaller tanımlanırken, doğumlardaki genetik bozuklukların kaynağının bu zehirli metaller olabileceği bildirildi. Felluce'de geçmişte yapılan araştırmalar, yenidoğan bebeklerin cinsiyet dağılımında da ciddi bir değişim olduğunu, Irak'ta savaşın başladığı 2003'ten bu yana erkek çocukların doğumunda yüzde 15 azalma görüldüğünü gösteriyor. Dünya Sağlık Örgütü de (DSÖ) Felluce'deki doğum anomalileriyle ilgili bir araştırma yapmaya hazırlanıyor.

Amerikan ordusu, Felluce operasyonlarında beyaz fosfor bombası kullandığını itiraf etmiş ve bu konuda şikayet kapısının açık olduğunu açıklamıştı. Ancak Iraklı aileler, başvurularına herhangi bir cevap alamadıklarını bildirmişti.


ZAMAN

No comments:

Post a Comment