Sunday, January 2, 2011

Fallujah birth defects epidemic, as reported in Turkey's mass media:



Felluce’deki sakat doğumlar ile ABD saldırıları bağlantılı

Published in the mass-circulation Turkish daily Hurriyet, at:

http://www.hurriyet.com.tr/planet/16654760.asp?gid=286

(From the Guardian)

3 Ocak 2011

(3 January 2011)


Irak’ın Felluce kentindeki yaşanan çok yüksek orandaki sakat doğum vakalarına yönelik yapılan bir araştırma, sorunun ABD güçlerinin altı yıl önce kente düzenlediği saldırılardan kaynaklandığına işaret etti.


Gelecek ay yayımlanacak rapor hakkında bilgi elde eden Guardian, Felluce’de yeni doğan bebeklerde görülen kanser, sinirsel hastalıkları, kalp rahatsızlıkları ve kemik yapılarındaki bozuklukların artışında, ABD’nin kullandığı silahların sorumlu olduğuna dair bilgilere ulaştı.

Raporda, işgalin ilk dönemlerinde yapılan saldırıların ardından, kentteki sakat doğumların normal oranın 11 katına kadar çıktığı belirtildi. “International Journal of Environmental Research and Public Health” dergisinde yayımlanacak olan raporun yanı sıra, Dünya Sağlık Örgütü’de (WHO) Felluce’deki sakat doğumlar hakkında bir araştırma yayımlamaya hazırlanıyor.

Felluce’de geçmişte yapılan araştırmalar, yeni doğan bebeklerin cinsiyet dağılımında ciddi bir değişim olduğunu ve 2003’ten itibaren erkek çocukların doğumunda yüzde 15 azalma yaşandığını gösterdi.

Zehir bilim uzmanı Mozhgan Savabieasfahani, “Rapor, Irak toplumunun sürekli olarak çevreye yayılan zehre maruz kaldığını gösteriyor. Çevresel faktörün ne olduğunu bilmiyoruz ancak bunu ortaya çıkarmak için daha fazla test yapıyoruz” dedi.

Raporda, sakat doğumlara neden olan genetik bozuklukların en büyük sebebinin başta hamile kadınların maruz kaldığı zehirli gaz ve metaller olduğu belirtiliyor. Çevrenin zehirlenmesindeki en büyük neden olarak da savaş alanlarında geride kalan artıkların olduğu düşünülüyor.

Felluce’de sakat doğumlar üzerinde yapılan son araştırma, Felluce Hastanesi çocuk doktoru Samira Abdul Gani tarafından gerçekleştirildi. 55 aile üzerinde yapılan çalışmada, Mayıs ayında doğan 547 bebeğin yüzde 15’inin ciddi sakatlıklar bulundurduğu belirtildi.


======================================

No comments:

Post a Comment